Press enter to see results or esc to cancel.

Gör din egen ansiktsmask
Det är väldigt lätt att göra en ansiktsmask som är precis lika bra som de produkter man hittar ute i handeln. Många av de ansiktsmasker man kan göra själv innehåller frukt eller bär. Eftersom många frukter och bär innehåller bra ämnen och mycket fukt som kan hjälpa huden på alla möjliga sätt. När man gör en ansiktsmask av exempelvis frukt tränger de nyttiga och aktiva ämnena från frukten in i huden och hjälper till med olika saker. Detta kan exempelvis vara att mjuka upp pormaskar eller göra huden mjuk. Man bör dock vara lite försiktig om det är någon frukt eller något bär man är allergisk eller känslig mot.

Dessa frukt- och bärmasker görs vanligtvis genom att man mosar frukten eller bären och sedan tillsätter en eller ett par ingredienser för att få en bra konsistens, så att masken varken blir för rinnig eller för fast utan går lätt att applicera. När man gör en egen ansiktsmask på frukt eller bär är det lätt att anpassa den efter sin egen hudtyp om man känner till vilka frukter och bär som är bra för vad. Några exempel är:

Papaya: Rejält rengörande och mjukgörande, bra för torr hy.

Ananas: Djuprengörande och mjukgörande, bra för fet hy.

Grapefrukt: Saften är uppfriskande och tar bort smuts, bra för fet hy.

Jordgubbar: Bärets syrliga ämnen rengör på djupet, bra för fet hy.

Avokado: Innehåller olja som är mjukgörande, bra för torr hy.

Banan: Bra för torr och åldrande hy.

Päron: Bra för fet hy.

Äpple, aprikos, vindruvor, persika: Innehåller mycket fruktsyra och sägs motverka akne och rynkor.

För att göra masken lite tjockare kan man använda till exempel stärkelse (fet hy), havremjöl (torr hy) eller pektin (alla hudtyper). Ibland tillsätts även lite honung på grund av dess fuktgivande effekt, samt lite vatten för bra konsistens. Ansiktsmaskerna bör inte sitta på mer än 20 minuter och sedan tvättas av med ljummet vatten.

Web
Analytics